درد عصبی یا نوروپاتیک چیست؟
دردهای عصبی یا نوروپاتیک به عارضه جسمانی و البته مزمن گفته میشود که در پی ابتلا به بیماری ها و انواع عفونت ها یا آسیب دیدگی های جسمی به وجود می آید.
به خاطر داشته باشید که درد نوروپاتیک نتیجه مستقیم هیچ بیماری و آسیب جسمانی نیست اما معمولاً از عوارض بیماری های مختلف شناخته میشود، دردهای عصبی معمولاً به صورت کوبنده، تیز و برق آسان نمایان میشوند و ممکن است برای مدت زمان طولانی با افراد همراه باشند.
دردهای نوروپاتیک یا دردهای عصبی به مرور زمان تسکین پیدا کرده و در برخی از مواقع به شدت آنها افزوده میشود، از مهمترین علل ایجاد دردهای نوروپاتیک باید به حوادث و سوانحی اشاره کرد که بر اثر آن بافت ها و عضلات و حتی مفاصل تخریب میشوند.
گاهی اوقات آسیب ها و ضربات ایجاد شده باعث حس ناراحتی در کمر، پا و مفصل شده و در دراز مدت شاهد ایجاد دردهای عصبی خواهید بود، این آسیب ها ممکن است حتی پس از التیام و بهبود آسیب اولیه اتفاق بیفتد اما افراد تا مدت طولانی از درد نوروپاتیک رنج برده و ممکن است نتوانند در کوتاه مدت برای درمان آن اقدام کنند.
از طرفی ابتلا به انواع عفونت ها از مهمترین دلایل دردهای نوروپاتیکی شناخته میشود، بیماران مبتلا به ایدز ممکن است از این نوع دردها رنج ببرند، همچنین عفونت سیفلیس با دردهای سوزشی و تیر کشنده همراه بوده و ممکن است افراد در پی ابتلا به بیماری های عفونی مانند آبله مرغون و زونا این نوع دردها را تجربه کنند.
از دیگر عوامل موثر بر ایجاد دردهای عصبی یا درد نوروپاتیک باید به آرتریت ستون فقرات اشاره کرد، البته مشکل در عصب صورت و همچنین اختلالات تیروئید می تواند باعث بروز این مشکل شود.
گاهی اوقات به افراد در پی ابتلا به سندروم تونل کارپال به درد عصبی مبتلا شده و به واسطه کمبود ویتامین ب نیز دردهای نوروپاتیکی رخ می دهد.
علائم درد عصبی
دردی که به صورت عصبی اتفاق می افتد عموماً نشانه های خاص خود را دارد و متخصصان آن را از دیگر دردها مجزا دانسته و معتقدند که می تواند به نوعی بر اثر آسیب های ذهنی نیز اتفاق بیفتد.
به عنوان مثال برخی از افراد در مواردی درد عصبی را در اندام هایی حس می کنند که بر اثر صدمات و بیماری های خاص قطع عضو انجام شده است به نوعی می توان گفت که سیگنال های خطا از طرف مغز به این محدوده ارسال میشود و افراد درد را در این قسمت متوجه میشوند.
مهمترین علائم دردهای نوروپاتیکی سوزشی بودن و برق آسا بودن آنهاست که اصطلاحا به آنها دردهای خنجری یا کوبنده نیز گفته میشود به گونه ای که با شدت گرفتن این درد عملکرد طبیعی بدن متوقف شده و افراد به یکباره شوک سنگین را بابت دردهای عصبی متحمل میشوند.
گاهی دردهای نوروپاتیک خود به خود بهبود پیدا کرده و یا ممکن است به صورت ناگهانی تشدید شود اما مهم است بدانید که این دردها عموماً با سوزن سوزن شدن سایر اندام ها همراه بوده و ممکن است بی حسی و گزگز را در بخش های مختلف بدن تجربه کنید.
بسیاری از افراد دردهای مزمن را بیشتر در زمان استراحت و هنگام خواب متوجه میشوند و این مسئله توانایی افراد را برای یک خواب راحت از بین برده و ممکن است در طی شبانه روز با تنش زیاد مواجه شوند.
عدم رسیدگی به دردهای مزمن باعث بروز مشکلات روانی برای افراد میشود، تحمل دردهای مزمن بسیار سخت است و افراد با بی خوابی، دشواری و محدودیت در انجام سایر فعالیت ها مواجه خواهند شد.
درمان درد نوروپاتیکی
زمانی که متخصصان علت درد را تحریک اعصاب می دانند و تشخیص خود را بر دردهای نوروپاتیکی قرار می دهند با راهکارهای موثر می توانند به درمان و کنترل این دردها کمک کرده و افراد را از مشکلات پیش آمده رها می سازند.
اولین راه برای درمان عصب تحت فشار این است که به عضو دردناک استراحت بیشتری داده و در صورت نیاز با کاهش دامنه حرکتی عضو مربوطه از شدت گرفتن درد عصبی جلوگیری نمایید.
به خاطر داشته باشید که اگر درد شدت پیدا کند عملکرد طبیعی بدن مختل میشود از این رو بهتر است که با اعمال فشار نامناسب به محدوده آسیب دیده شرایط را برای دردهای بیشتر فراهم نکنید، متخصصان معتقدند که استفاده از آتل یا بریس می تواند به کنترل دردهای عصبی کمک کند.
معمولا دردی که در ناحیه گردن، دست ها، کتف و پا اتفاق می افتد قابل کنترل است و با آتل کردن آنها می توانید به کنترل دردهای نوروپاتیکی کمک کنید.
اما با وجود ابتلا به دردهای مزمن می توانید با متخصصانی که در زمینه طب فیزیکی فعالیت دارند مشورت کرده تا بتوانید عصب تحت فشار را در موقعیت مناسب قرار دهید.
متخصصان با تقویت عضلات و کشش بخش های مجاور عصب آسیب دیده می توانند به بهبود این نوع دردها کمک کنند، با این حال ضمن انجام تمرینات طب فیزیکی و فیزیوتراپی می توانید با تقویت سایر بخش های بدن از پدیدار شدن دردهای عصبی جلوگیری نمایید.
تقویت عضلات مرکزی بدن و همچنین تقویت عضلات کمر و پشت و کار کردن بر انعطاف بیشتر عضلات همسترینگ باعث میشود تا دردهای عصبی را در بخش های مختلف بدن متحمل نشوید، اما اگر درد عصبی را در بخش هایی تجربه می کنید که قابلیت استفاده از آتل را ندارید می توانید از لیدوکائین برای بی حسی بخش آسیب دیده استفاده کنید.
این نوع بی حسی ها دردهای عصبی را تسکین داده و عوارضی برای افراد در پی ندارد.
گاهی اوقات متخصصان برای کاهش دردهای عصبی یا نوروپاتیک مصرف دارو را مناسب تر می دانند، اگر شدت آسیب بسیار زیاد باشد مصرف داروهای ضد افسردگی و انواع مسکن به کاهش درد کمک خواهد کرد و متخصصان باید مطابق با وضعیت بیماران انواع داروهای مناسب را تجویز کرده و در مواردی تزریق کورتیکواستروئید را کاربردی می دانند.
در موارد دیگر اگر متخصصان متناسب با وضعیت بیماران انسداد عصبی را روش مناسبی بدانند برای کنترل دردهای نوروپاتیک این فرایند را انجام خواهند داد.
تزریق داروی بی حسی به بخش های آسیب دیده اثری موقتی دارد و نیاز به تکرار خواهد داشت و برای درمان درد عصبی پا، درد پشت، درد دست و کل بخش های بدن کاربرد دارد.
در کنار تمامی موارد گفته شده گاهاً نیاز است که پزشکان از فیزیوتراپی نیز استفاده کنند به خاطر داشته باشید که در کنار فیزیوتراپی درمان های خانگی نیز تا حدودی موثر خواهند بود اما اگر نیاز باشد که پزشک چند روش درمانی را به صورت ترکیبی انجام دهد مهم است که به نکات گفته شده توسط متخصصان دقت کرده و ضمن همراهی با پزشک نتایج خوبی از این شیوه های درمانی به دست خواهد آمد.
نکات پایانی
نکته بسیار مهمی که در مورد دردهای عصبی باید بدانید این است که اغلب این دردها با خود مراقبتی بهبود پیدا می کنند، اما اگر هر لحظه متوجه شدت درد میشوید و بخش های وسیع تری با این دردهای مزمن درگیر میشود باید به پزشک مراجعه کرده و مراقبت ها و توصیه های گفته شده توسط پزشک را مرحله به مرحله انجام دهید.
اگر نسبت به درمان و کنترل دردهای عصبی یا نوروپاتیک اقدامات لازم در زمان مناسب انجام نشود به مرور زمان سیستم جسمانی و روانی افراد را مختل کرده و علاوه بر محدودیت های فیزیکی مشکلاتی از جمله افسردگی، بی خوابی، اضطراب و تنش بی دلیل اتفاق می افتد.