آسیب میلوپاتی چیست؟
گاهی اوقات در پی آسیب ها و هرگونه نقص های عصبی ممکن است التهابی در نخاع اتفاق بیفتد که اصطلاحا به آن میلوپاتی گفته میشود.
میلوپاتی در بخش های مختلف بدن از جمله کمر، گردن و حتی قفسه سینه به وجود می آید، این اختلالات نشات گرفته از فشرده شدن طناب نخاعی هستند.
اغلب افراد در پی آسیب دیدگی بخش های استخوانی ستون فقرات و یا آبسه و پارگی دیسک ها ممکن است فشرده شدن نخاع را تجربه کنند که به مرور زمان دردهای میلوپاتی اتفاق افتاده و اغلب نشات گرفته از اختلالات مربوط به نخاع می باشد.
نخاع یک طناب محکم و قطور است که از مغز انسان تا قسمت پایینی کمر ادامه پیدا می کند، نخاع سیگنال های عصبی را از مغز به دیگر قسمت های بدن انتقال داده و باعث تحرک درست سایر اندام های بدن میشود.
اما زمانی که آسیبی در نخاع اتفاق می افتد یا اختلال و صدماتی برای آن به وجود می آید افراد ممکن است با به دام افتادن نخاع میلوپاتی را نیز تجربه کنند.
این عارضه انواع مختلف دارد و از طریق راه های گوناگون قابل درمان است با ما همراه باشید تا مهمترین اطلاعات را در مورد دردهای میلوپاتی در اختیارتان قرار دهیم.
علائم میلوپاتی چیست؟
زمانی که صحبت از علائم و نشانه های میلوپاتی میشود متخصصان بر اساس مشکلات پیش آمده در ستون فقرات و وسعت عارضه علائم را طبقه بندی کرده و از مهمترین آنها می توان به ضعف شدید در عضلات دست و پا اشاره کرد.
افراد مبتلا به میلوپاتی به طور ناگهانی اسپاسم یا انقباضات عضلانی را تجربه می کنند به گونه ای که عملکرد طبیعی بدن مختل میشود و به مرور زمان درد در ناحیه گردن، بازو پا یا کمر اتفاق افتاده و این دردها برای مدت طولانی ادامه پیدا می کنند.
پس از بروز درد میلوپاتی افراد مهارت های حرکتی خود را تا حد زیادی از دست داده و انجام حرکات حساس و ظریف برای آنها سخت و غیر ممکن میشود، این افراد ممکن است هنگام نوشتن یا بستن بند کفش خود با مشکل مواجه شده و تعادل و هماهنگی در اندام های بدن برهم می خورد.
درد و آسیب میلوپاتی به مرور زمان باعث ایجاد مشکل در راه رفتن میشود، این افراد اختلال در عملکرد روده و مثانه را تجربه کرده و فعالیت های جسمانی آنها با مشکل مواجه میشود.
افرادی که با درد ملوپاتی مواجه میشوند به مرور زمان سوزن سوزن شدن یا بی حسی شدید را در عضلات خود تجربه می کنند، این افراد نه تنها هماهنگی و تعادل بدن را از دست می دهند بلکه احتمال از دست رفتن کنترل بر ادرار و عملکرد صحیح روده را نیز از دست خواهند داد.
بررسی انواع میلوپاتی
همانطور که گفته شد درد و آسیب میلوپاتی مربوط به اختلالاتی است که برای نخاع اتفاق می افتد، اگر افراد با میلیت عرضی حاد مواجه باشند التهاب در یک یا چند بخش از نخاع اتفاق افتاده و به مرور زمان افراد با مشکلاتی از جمله اسپوندیلوز گردنی مواجه میشود، در این حالت ساییدگی های شدید یا پارگی در دیسک های ستون فقرات گردن اتفاق افتاده و فشاری مضاعف به ناحیه نخاع وارد میشود که اصطلاحاً به آن میلوپاتی گردنی می گویند.
اما نوع دیگر این عارضه مربوط به فتق دیسک کمر و گردن است، زمانی که دیسک های ستون فقرات از جای خود جابجا میشوند و به اطراف نخاع فشار وارد می کنند این عصب تحت فشار قرار گرفته و عملکرد آن مختل میشود.
از طرفی شکستگی ستون فقرات باعث له شدن یا خرد شدن تعدادی از مهره ها میشود و می تواند باعث به دام افتادن نخاع شود و فشار وارد بر این عصب حساس به درد و آسیب میلوپاتی منجر می گردد.
در پی ابتلا به بیماری های ژنتیکی نادر از جمله آتروفی عضلات نخاعی ممکن است سلول های عصبی حرکتی نخاع عملکرد خود را از دست داده و ضعف شدید و آتروفی عضلانی اتفاق می افتد، البته تنگی کانال نخاعی منجر به گیر افتادن اعصاب و تحریک نخاع شده و به مرور زمان درد میلوپاتی اتفاق می افتد.
البته در این مورد نمی توان از تومورهای ستون فقرات و هرگونه عفونت در این محدوده چشم پوشی کرد، فرقی نمی کند که آسیب دیدگی مستقیماً مربوط به نخاع باشد یا دیگر اعضای جانبی آن دچار اختلال شوند در هر صورت تاثیرات منفی بر نخاع اعمال شده و افراد با آسیب و درد میلوپاتی مواجه میشوند.
راه هایی برای تشخیص میلوپاتی
پس از پدیدار شدن علائم میلوپاتی مهم است که افراد سریعاً به پزشک مراجعه کرده تا ضمن انجام آزمایشات و روش های تشخیصی پزشک بررسی کند که آیا میلوپاتی برای افراد اتفاق افتاده است یا خیر و در صورت پدیدار شدن این عارضه شدت آسیب ارزیابی میشود.
متخصصان اولین راه برای بررسی این مشکلات را استفاده از اشعه ایکس می دانند، تصویربرداری از نخاع و بخش های مجاور آن مسئله مهم و کاربردی از نظر پزشکان است و با این واسطه می توانند تشخیصی دقیق و بدون خطا داشته باشند.
اما متخصصات با انجام ام آر آی می توانند ستون فقرات و کانال نخاعی را بررسی کرده و محدوده مورد نظر را با دقت مشاهده می کنند، البته میلوگرافی روش دیگر برای تصویربرداری از ناهنجاری های نخاعی است، گاهی اوقات بیماران بنا به دلایل مختلف نمی توانند در دستگاه ام آر آی قرار بگیرند و این روش برای این افراد کاربرد داشته و پزشکان می توانند با تکیه بر نتایج به دست آمده روند درمان را آغاز کنند.
اما روش دیگر برای بررسی عملکرد اعصاب بدن تست های الکتریکی مانند الکترومیوگرام است، با استفاده از این روش تخصصی پزشک می تواند حس و توانایی حرکتی دست ها و پاها را سنجیده و به تشخیص علت میلوپاتی و انتخاب بهترین شیوه درمانی کمک زیادی می کند.
درمان میلوپاتی
تمامی کسانی که با علائم میلوپاتی به پزشک مراجعه می کنند تحت معاینه قرار گرفته و با استفاده از روش های تشخیصی پزشک تعیین می کند که آیا به طور قطعی شخص با ملوپاتی مواجه است یا خیر.
در صورت تایید این عارضه بر اساس شدت درد و محل آسیب پزشکان بهترین شیوه درمانی را در پیش می گیرند، اما در قدم اول پزشکان سعی دارند تا درد پیش آمده برای بیماران را کنترل کرده و از پیشرفت بیماری جلوگیری می کنند.
اگر به تشخیص پزشک برای بهبود میلوپاتی درمان های غیر جراحی در نظر گرفته شود از روش های خاص از جمله فیزیوتراپی، لیزر درمانی و دارو درمانی استفاده می کنند، این روش های درمانی برای کسانی مناسب است که میلوپاتی را در حد خفیف تجربه کرده اند و به کاهش سریع درد کمک کرده و افراد می توانند ضمن درمان فعالیت های شخصی و روزانه خود را انجام دهند.
اما اگر میلوپاتی شدت زیادی داشته باشد و مناطق وسیعی درگیر این عارضه باشد شرایط درمان کمی متفاوت خواهد شد و متخصصان در موارد ضروری به ناچار روش های پر تهاجم از جمله جراحی را انجام می دهند.
میلوپاتی با هر شدت و وسعتی که اتفاق بیفتد باید درمان شود در غیر این صورت این عارضه هر لحظه شدت پیدا کرده و می تواند باعث محدودیت های حرکتی وسیع برای افراد شود.
اگر پس از مشاهده علائم اولیه میلوپاتی به موقع به پزشک مراجعه کنید قطعاً با درمان های ساده تر این عارضه کنترل و رفع میشود، اما در صورت شدت گرفتن آسیب پروسه های درمانی گاهاً طولانی تر شده و ممکن است بیماران با درد بیشتری مراحل درمان را سپری کنند و البته نباید از محدودیت های پیش آمده غافل شد.