علائم پارگی تاندون شانه
تاندون ها بخش های مهم و البته حیاتی هستند که ساختار عضله را به استخوان متصل می کنند، زمانی که تاندون شانه آسیب می بیند یا دچار کشیدگی و پارگی میشود عملکرد دست محدود شده و البته مشکلات زیادی را در پی دارد.
پارگی تاندون شانه با علائم و نشانه هایی همراه است که از مهمترین آنها باید به درد شدید در محدوده شانه اشاره کرد به گونه ای که حرکت دست عملاً غیر ممکن شده و حتی در صورت عدم تحرک افراد درد بسیار زیادی را در محدوده آسیب دیده تجربه می کنند.
اگر تاندون شانه دچار پارگی شود علاوه بر کاهش شدید دامنه حرکتی، تورم زیادی را در پیرامون تاندون آسیب دیده متوجه خواهید شد، در پی آن ضعف شدید عضلات اتفاق افتاده و قطعاً علاوه بر آسیب دیدگی تاندون ها عضلات نیز با مشکل مواجه میشوند.
آسیب دیدگی تاندون با درد همراه است و حتی این درد در زمان استراحت و بدون تکان دادن دست نیز اتفاق می افتد، همچنین ممکن است صداهای غیر طبیعی را در ناحیه شانه شنیده که شبیه به خرد شدن استخوان ها است.
علت پارگی تاندون شانه چیست؟
پارگی تاندون شانه از آن دسته آسیب هایی است که بسیار خطرناک بوده و مدت زمان زیادی باید صرف شود تا این اختلال ترمیم گردد.
اما بسیاری از متخصصان صدمات شدیدی که بر اثر حوادث و ضربات اتفاق می افتد را عامل اصلی پارگی تاندون ها می دانند از طرفی ممکن است استفاده بیش از حد و غیر طبیعی از عضلات شانه باعث آسیب و پارگی تاندون ها شده که اغلب هنگام ورزش یا فعالیت های خاص به واسطه شغل افراد اتفاق می افتد.
التهاب ایجاد شده در ناحیه تاندوم ها باعث ضعف و پارگی آنها میشود، ابتلا به برخی از انواع بیماری ها مثل تندیس تاندونی می تواند سبب تضعیف عضلات شده و باعث آسیب دیدگی شدیدی در تاندوم ها میشود.
با این حال زمانی که صحبت از آسیب دیدگی تاندون ها میشود وضعیت جسمانی و سن افراد نیز در اولویت قرار می گیرد، با افزایش سن انعطاف پذیری و مقاومت تاندوم ها تا حد زیادی کاهش پیدا می کند و فرد با آسیب های کوچک تر هم ممکن است در معرض پارگی تاندون شانه قرار بگیرد.
در چنین موقعیتی نمی توان از عوامل ژنتیکی چشم پوشی کرد، گاهی اوقات ممکن است افراد به صورت وراثتی مشکلات و پارگی تاندون را تجربه کنند، از طرف دیگر ابتلا به بیماری های مزمن همچون دیابت و بیماری های روماتیسمی عاملی مهم و تاثیرگذار بر پارگی تاندون شانه می باشد.
تشخیص پارگی تاندون شانه
دردی که در ناحیه شانه اتفاق می افتد قطعاً با تکان دادن دست تشدید شده و به مرور زمان کاهش دامنه حرکتی اتفاق می افتد، اما در چنین موقعیتی اگر افراد به پزشک مراجعه کنند متخصصان با راه های تشخیصی موثر می توانند علت آسیب را بررسی کرده و تشخیص دقیق و درمانی بدون خطا را در پیش می گیرند.
اولین و ساده ترین راه برای تشخیص پارگی تاندون شانه معاینات فیزیکی است، متخصصان می توانند با علائم گفته شده از طرف بیماران، تاریخچه بیماری های مختلف و فعالیت های روزمره افراد متوجه شوند که تاندوم ها دچار آسیب دیدگی شده اند یا خیر و البته می توانند تا حدودی شدت آسیب را مشخص کنند.
روش دیگر این است که پزشک حرکت شانه را بررسی کرده تا متوجه شود دامنه حرکتی از کدام قسمت دچار محدودیت است و درد تا چه حد می تواند تشدید شود، اما برای آنکه متخصصان تشخیص بدون خطایی داشته باشند از روش تصویربرداری نیز استفاده می کنند که به واسطه اشعه ایکس انجام شده و تصاویر بسیار دقیقی از منطقه آسیب دیده را دریافت می کنند.
روش تشخیصی دیگر برای بررسی آسیب های احتمالی از جمله التهاب، آزمایش خون است، متخصصان می توانند علاوه بر موارد گفته شده با انجام سونوگرافی هم تصاویر جزئی تری را دریافت کرده و متوجه میشوند که آسیب شانه در چه حدی است.
عوارض پاره شدن تاندون شانه
پارگی تاندون شانه از آن دسته آسیب ها و اختلالاتی است که نیاز به زمان دارد تا بافت آسیب دیده ترمیم شود، اگر بخواهیم از عوارض پاره شدن تاندون شانه برایتان بگوییم باید به دردهای شدیدی اشاره کرد که به طور مستمر با افراد همراه است و افراد توانایی تکان دادن دست و شانه را از دست می دهند، چنین روالی تا زمانی ادامه پیدا می کند که تاندوم ها به طور کامل ترمیم شوند و تا زمان بهبودی کامل این دردها با فرد همراه خواهد بود.
از دیگر عوارض پارگی تاندون شانه باید به درد در قفسه سینه نیز اشاره کرد، از آنجایی که تاندون ها در محدوده شانه به دیگر قسمت ها مرتبط میشوند ممکن است دردهای مزمن علاوه بر شانه در قفسه سینه نیز حس شود، عملکرد ضعیف تاندوم ها باعث میشود تا عضلات نیز تحت تاثیر قرار گرفته و پارگی تاندون سبب ضعف عضلانی شدید میشود به گونه ای که حتی بعد از بهبودی نیاز به انجام فیزیوتراپی است تا تقویت عضلات انجام پذیرد.
در پی پارگی تاندون شانه التهاب و تورم کاملاً شایع است و این عوارض را در منطقه آسیب دیده به راحتی می توان مشاهده کرد، از آنجایی که پارگی تاندون شانه محدودیت حرکتی زیادی در پی دارد قطعاً تاثیر منفی بر روال طبیعی زندگی افراد داشته و تا زمانی که بهبودی حاصل نشود نیاز است که برای انجام برخی از امورات از دیگران کمک دریافت کنید.
درمان پارگی تاندون شانه
اگر افراد با پارگی تاندون شانه مواجه شوند قطعاً بعد از بررسی های اولیه از طرف پزشک بهترین روش درمانی در اختیار آنها قرار می گیرد که با طی کردن دوره درمان می توانند با رفع آسیب دیدگی عملکرد طبیعی شانه را مجدداً تجربه کنند.
از نظر متخصصان استراحت و محدودتر کردن حرکت شانه راهکاری مناسب برای ترمیم پارگی تاندون است، به یاد داشته باشید که اگر حرکت شانه را محدودتر کنید روند بهبود بخش آسیب دیده آسان تر سپری میشود و بهتر است که به هیچ عنوان حتی در حد ضرورت شانه را با شدت زیاد حرکت ندهید.
همچنین استفاده از کمپرس یخ برای کاهش التهابات و درد پیش آمده در ناحیه شانه موثر است، اما در مواردی متخصصان مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی را برای بیماران مناسب دانسته و برای کاهش درد و التهاب ایبوپروفن را موثر می دانند.
همچنین در صورت پارگی تاندون شانه انجام فیزیوتراپی برای بهبود انعطاف تاندوم از بین رفته بسیار مناسب است و با افزایش قدرت عضلانی شانه عملکرد بخش های آسیب دیده بهتر میشود.
اما متخصصان در مواردی تزریق کورتیکواستروئیدها را مناسب دانسته و به کاهش التهابات و به بهبود درد پیش آمده ناشی از پارگی تاندون شانه کمک می کند، با توجه به وضعیت بیماران و نوع آسیب دیدگی تاندون شانه گاهاً متخصصان استفاده از شانه بند را مناسب دانسته و به منظور حمایت از تاندون و کاهش فشار وارد بر آن از کمربندهای طبی استفاده می کنند.
اما در صورت آسیب دیدگی های وسیع پزشک چاره ای جز انجام جراحی ندارد و به این واسطه می توانند بخش های آسیب دیده را سریع تر درمان کرده و از مشکلات بیشتر جلوگیری خواهند کرد.
شاید برایتان جالب باشد بدانید که تاندوم شانه هر چقدر که آسیب دیده باشد یا دچار پارگی شود باز هم قابل ترمیم است اما اینکه پزشک از چه روش درمانی استفاده کند بستگی به وضعیت بیماران داشته و اغلب متخصصان روش های کم تهاجم اما موثر را اولویت قرار می دهند.
مهم است که پارگی تاندون شانه به موقع درمان شود تا از اختلالات بیشتر و آسیب رساندن به بخش های جانبی جلوگیری شود.