درد زانو می تواند مشکلات خیلی زیادی را برای افراد در زمینه راه رفتن فراهم کنند و می توان گفت که هیچ کس دوست ندارد با چنین دردی روبرو شود.
با وجود درد در قسمت زانو انجام فعالیت های روزانه مثل پیاده روی، ورزش و رانندگی برای افراد دردناک و خیلی سخت تر می شود.
درد در قسمت زانو و آسیب به این قسمت مشکلات زیادی را برای فرد فراهم میکند و به دلایل متعددی افراد را می توانند خانه نشین کند و افراد را به دنبال بهترین روش برای از بین بردن مشکلات و در درمان درد زانو ایشان ترغیب میکند.
در این متن قصد داریم در رابطه با دلایل به وجود آمدن درد در قسمت زانو توضیحاتی را در اختیار شما قرار بدهیم و در پی آن درمان آن را بازگو کنیم.
یکی از رایج ترین مشکلاتی که در اسکلت هر فرد ممکن است به وجود بیاید زانو درد است.
درد در قسمت زانو به دلایل متعددی ایجاد می شود و فرد را می تواند به صورت کامل درگیر کند.
شاید دیده باشید که اکثر سالمندان با مشکلاتی مثل زانو درد، کمر درد و پا درد روبرو هستند و این مشکلات بیشتر در سنین کهنسالی اتفاق می افتد.
ولی به این شکل نیست که فقط افراد مسن را درگیر کند بلکه می تواند جوانان را هم درگیر خود کند، یعنی امکان دارد یک خانم ۳۰ ساله یک آقای ۳۵ ساله هم از مشکلات زانوی در سن جوانی رنج ببرند.
میزان زانو درد در تمامی کسانی که این مشکل را دارند، یکسان نخواهد بود و بعضی از افراد و بعد از داشتن چنین مشکلی ناراحت می شوند و بعضی دیگر هم به دچار عذاب و رنج در این زمینه می شوند.
نمی تواند حتی یک راه رفتن معمولی را انجام بدهند و انجام کارهای روزانه می تواند برایشان مشکل آفرین می باشد.
مواردی از قبیل:
- وضعیت جسمی افراد
- نوع شغل
- میزان
- فعالیت بدنی
- سن افراد
میزان آسیب دیدگی منطقه که مورد آسیب قرار گرفته است، می تواند بر شدت ناراحتی افراد تاثیر گذار باشد.
قبلاً مردم زمانی که با مشکلاتی مثل زانو درد روبرو می شدند به سمت روش های سنتی می رفتند و از زالو درمانی برای کم کردن التهابات و دردهای ناشی از مشکلات زانو و استفاده می کردند.
اما این روزها به دلیل پیشرفته پزشکی در این زمینه به راحتی می توان درد های زانو را به بهترین شکل کاهش داد و موثرترین روش درمانی را پیدا کرد.
ساختار و آناتومی مفصل زانو
زانو یکی از اجزای مهم ساختار اسکلتی بدن ما است که نقش بسیار حیاتی در حرکت و عملکرد روزانه ما دارد.
زانو یک مفصل لولا است که بین ساق پا و ران قرار دارد و از سه استخوان استخوان ران، درشت نی و کشکک تشکیل شده است و توسط یک کپسول مفصلی، یک غشای سینوویال (حاوی مایع سینوویال) و رباط ها احاطه شده است.
عملکرد زانو بسیار پیچیده است و به آن اجازه می دهد تا فعالیت های مختلفی مانند راه رفتن، دویدن، پریدن و خم شدن را از طریق حرکت پیچشی (فلکسیون و اکستنشن) و حرکت کشویی انجام دهد.
در این مفصل کندی یا نارسایی هر یک از اجزای تشکیل دهنده زانو می تواند منجر به درد، محدودیت حرکت، التهاب یا آسیب شود.
عوامل مختلفی مانند ضعف عضلانی، آسیب یا وزن زیاد بدن، فعالیت های ورزشی یا زمانی که زانو به طور مکرر تحت فشار و استفاده قرار می گیرد، می تواند منجر به مشکلاتی در زانو شود.
عوامل موثر در ایجاد زانو درد
از جمله مهمترین نشانههای و دلایل به وجود آمدن زانو درد می تواند به سردرد و فشار های خیلی زیاد اشاره کرد.
وقتی استخوان زانو و مفاصل آن به شدت تحت فشار قرار می گیرند شکل طبیعی شان را از دست میدهند و فرد با درد بسیار شدید روبرو میشود.
معمولاً این عارضه بیشتر در ورزشکاران اتفاق می افتد که شاید در بازی های بسکتبال و مسابقات فوتبال دیده باشید که شخص با شدت بسیار زیاد بر زمین می خورد و صدمه می بیند.
امکان دارد زانویش پیچ بخورد و یا ضربه خیلی شدیدی وارد شود و در پی آن درد و ناراحتی در آن قسمت شیوع پیدا می کند.
زانو درد بعد از ورزش، یکی از مشکلاتی که برای ورزشکاران به همراه می آید و به دلیل فشارهای به وجود آمده در قسمت زانو و انجام حرکت های سنگین و ناگهانی این دردها شدت پیدا می کند.
بر اثر آرتروز زانو هم می توان فرد احساس درد شدید در قسمت زانوی کند.
آرتروز باعث از بین رفتن مفصل میان زانو شود و راه رفتن را برای و دشوار کند.
از آسیب های ورزشی که به زانو آسیب می زنند، آسیب دیدگی و پارگی رباط زانو است که باعث ناراحتی در زانو و درد شدید ران قسمت می شود.
هر کدام از آنها اگر دچار آسیب شوند، مشکلاتی به وجود می آید که باعث اسیب دیدن رباط صلیبی و غدد رباط صلیبی خلفی و ربات صلبیی خارجی و روبات طرفی داخلی باعث می شود.
علائم زانو درد
محل و شدت زانو درد بسته به علت مشکل می تواند متفاوت باشد.
علائم و نشانه هایی که گاهی اوقات با زانو درد همراه است عبارتند از:
درد
درد در ناحیه زانو می تواند شدید یا خفیف، ثابت یا تند باشد.
ممکن است در حین حرکت، زمانی که وزن روی زانو قرار می گیرد یا حتی در حالت استراحت احساس شود.
تورم و سفتی
ممکن است زانو متورم شود و شکل طبیعی خود را از دست بدهد.
در برخی موارد، زانو ممکن است بزرگتر از حد معمول باشد و ممکن است در لمس دردناک و سفت شود.
دامنه حرکت محدود
درد زانو ممکن است دامنه حرکتی زانو را محدود کند.
ممکن است نتوانید زانو را به طور کامل خم کنید یا دراز کنید (ناتوانی در صاف کردن کامل زانو) که فعالیت های روزمره را دشوار می کند.
قرمزی و گرمی در لمس
در برخی موارد، زانو ممکن است قرمز شود و در هنگام لمس ناحیه دردناک گرم شود، این ممکن است به دلیل التهاب یا عفونت مفصل باشد.
صداهای ترک خوردن یا ترک خوردن در زانو
در برخی موارد ممکن است صداهایی مانند خراشیدن، خراش یا ترکیدن در مفصل زانو را تجربه کنید. این صداها ممکن است نشان دهنده مشکلاتی در بافت های مفصلی باشد.
شایع ترین بیماری ها و مشکلات زانو
آرتروز زانو
یکی از شایع ترین مشکلات زانو، آرتروز است که در افراد در سنین مختلف رخ می دهد. برای درمان این مشکل بسته به شدت آن درمان های مختلفی در نظر گرفته می شود.
آسیب رباط
این مشکل به ویژه در ورزشکاران در حین ورزش رخ می دهد.
آسیب رباط می تواند باعث بی ثباتی در عضلات زانو شود. این مشکل در انواع مختلفی مانند آسیب رباط متقاطع قدامی، رباط متقاطع خلفی، رباط جانبی داخلی و رباط جانبی جانبی رخ می دهد.
آسیب غضروف یا پارگی منیسک
این نوع آسیب در افراد در سنین مختلف نیز اتفاق می افتد و یکی از شایع ترین علل زانو درد است.
نقرس
این یک علت غیر معمول زانو درد است، اما افراد مبتلا به نقرس ممکن است همچنان با مشکلاتی مانند درد در ناحیه مواجه شوند.
تشخیص زانو درد
تشخیص صحیح زانو درد نیاز به ارزیابی و معاینه کامل توسط متخصص ارتوپدی دارد، اما در اینجا چند راه برای تشخیص زانو درد وجود دارد:
ابتدا پزشک شما با صحبت کردن با شما و پرسیدن سوالاتی در مورد علائم شما، نوع و شدت درد، زمان بروز آن، محرک ها و عوامل تشدید کننده، سابقه سلامتی و ورزش و هر شرایطی که ممکن است درد شما را بدتر کند، شروع می کند.
این اطلاعات اولیه به پزشک شما کمک می کند تا روند تشخیص را راهنمایی کند.
پزشک شما یک معاینه فیزیکی انجام می دهد و زانو و مفاصل مجاور شما را برای ارزیابی میزان تورم، تحریک و سفتی بررسی می کند.
در طول معاینه فیزیکی، پزشک احتمالاً زانوی شما را از نظر تورم، درد، حساسیت، گرما و کبودی قابل مشاهده بررسی خواهد کرد.
او بررسی می کند که آیا می توانید ساق پای خود را در جهات مختلف حرکت دهید یا خیر.
همچنین مفصل را فشار داده یا می کشد تا یکپارچگی ساختارهای زانو شما را ارزیابی کند.
در برخی موارد، پزشک ممکن است آزمایشاتی مانند خم کردن و باز کردن زانو، لمس (فشار دادن) نواحی مختلف زانو و انجام حرکات و آزمایشات خاصی را برای تشخیص صحیح انجام دهد.
پزشک ممکن است در صورت لزوم از روش های تصویربرداری مانند اشعه ایکس، اولتراسوند، تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) یا سی تی اسکن برای تشخیص نقاط ضعف، شکستگی استخوان، التهاب، تمیزی بافت، ترک یا سایر عوامل استفاده کند.
در برخی موارد، پزشک ممکن است آزمایشهای اضافی مانند آزمایش خون، آزمایش مایع مفصلی (تصویربرداری مایع مفصلی) یا سایر آزمایشهایی را که برای تشخیص علت زانو درد استفاده میشود، درخواست کند.
تشخیص صحیح زانو درد به ترکیبی از این روش ها و دقت بالای پزشک بستگی دارد. بر اساس نتایج ارزیابی، پزشک قادر به تشخیص نهایی و تعیین برنامه درمانی مناسب است.
پیشگیری از زانو درد
برخی از آسیب های جسمانی مانند زانو درد ممکن است برای تمامی افراد در سنین مختلف اتفاق بیفتد و معمولاً منجر به ایجاد محدودیت های حرکتی بسیار زیادی خواهد شد.
به طور کلی دلایل متفاوتی برای درد زانو وجود دارد که معمولاً در سنین بالا نشات گرفته از آسیب و تحلیل مفاصل و عضلات می باشد.
مسئله مهم این است که تمامی افراد در سنین جوانی می توانند با مراقبت های اصولی از بخش های مختلف بدن در سنین بالاتر از سایر آسیب ها مصون بمانند و اغلب بیماری های جسمانی شایع را تجربه نکنند.
گاهاً برخی از افراد در سنین جوانی به دنبال بروز آسیب ها، تصادفات، ضربات و یا بی احتیاطی در انجام فعالیت های ورزشی ممکن است آسیب در ناحیه زانو را تجربه کنند که معمولاً با درد و سایر مشکلات دیگر همراه خواهد بود.
روش های گوناگونی برای مراقبت از بدن وجود دارد که اگر به درستی و در سنین جوانی و نوجوانی انجام پذیرد، در میانسالی هرگز با درد ناحیه زانو و تحلیل مفاصل مواجه نخواهید شد.
یکی از مهمترین مسائلی که می تواند در صورت کوتاهی به مسئله بزرگ و آسیب جدی در زانو تبدیل شود، افزایش وزن است.
معمولا افرادی که با اضافه وزن بسیار زیاد مواجه هستند، آنقدر عضلات قوی و ورزیده ای ندارند که بتوانند این وزن سنگین را متحمل شوند و این امر باعث می شود تا سایر عضلات، غضروف ها و مفاصل به ویژه در ناحیه زانو با فرسایش بیشتر و سریع تر مواجه شوند.
با این حال اگر در جوانی و زمانی که توانایی انجام فعالیت های ورزشی را دارید، وزن خود را به حد ایده آل برسانید و وزن بدن را در محدوده نرمال قرار دهید، قطعاً با افزایش سن آسیب هایی مانند درد زانو را تجربه نخواهید کرد.
پزشکان و متخصصان بر این باورند که اگر در سنین جوانی و با روش های اصولی و اصلاحی، هرگونه نقص و ضعف های جسمانی برطرف شود، به مرور زمان آسیب ها و فشارهای مضاعف به مفاصل وارد نشده و مشکلاتی مانند درد زانو اتفاق نمی افتد.
با این حال پزشکان تاکید می کنند که باید عضلات پا، لگن و زانو به خوبی تقویت شوند تا با گذر زمان فرد آسیب های مختلف و ضعف های گوناگون را در ناحیه زانو تجربه نکند.
استفاده از انواع کفش ها و صندل های کاملاً طبی باعث می شود تا ضمن انجام حرکات فیزیکی، راه رفتن و یا سایر فعالیت های ورزشی هیچگونه فشار مضاعفی به زانوها وارد نشده و به مرور زمان فرسایش و ساییدگی مفاصل اتفاق نمی افتد.
به طور کلی وضعیت جسمانی افراد با یکدیگر متفاوت است و در اغلب موارد بانوان بیش از آقایان با چنین عارضه ای مواجه می شوند.
به طور کلی اگر افراد بتوانند در کنار اصلاح رژیم غذایی از انواع مکمل های حاوی کلسیم استفاده کنند، به مرور زمان غضروف ها و مفاصل تقویت شده و هرگز تحلیل و یا فرسایش در ناحیه زانو و بخش های مختلف بدن رخ نمی دهد.
با این حال تمامی روش هایی که جهت پیشگیری از زانو درد اعلام می شود، ساده و قابل اجرا هستند که می توانید با صرف زمان بسیار محدود از سلامت خود محافظت کرده و در سنین بالا محدودیت های حرکتی و دردهای پیوسته در ناحیه زانو را تجربه نخواهید کرد.
بهترین درمان زانو درد
اگر فردی با وجود هر نوع آسیب در ناحیه زانو به پزشک مراجعه کند، متخصصان ابتدا علت ایجاد درد را بررسی کرده تا متوجه شوند که کدام درمان برای عارضه پیش آمده مناسب می باشد.
باید بدانید که درمان زانو درد به دو نوع دارویی و خانگی تقسیم بندی می شوند که این دو در کنار یکدیگر نتیجه مناسبی را به همراه داشته و افراد می توانند با کمترین عوارض و در مدت کوتاه هرگونه درد در ناحیه زانو را درمان کنند.
چند روش برای بهبود درد زانو وجود دارد که متخصصان در مواردی توصیه می کنند چند نکته مهم را رعایت کرده تا دارو درمانی اثر مثبت خود را نشان دهد.
قبل از هر چیزی بهتر است که از انواع کفش هایی که کفی طبی و استاندارد دارند، استفاده نمایید.
زیرا درد زانو با نوع کفش ارتباط زیادی داشته و حتی اگر بانوان به طور مکرر از کفش پاشنه بلند استفاده کنند، فشار مضاعف بر روی زانو سبب ساییدگی مفاصل خواهد شد.
هنگام انجام تمرینات ورزشی بهتر است که دامنه حرکتی مناسبی را انجام دهید تا از کشیدگی و یا آسیب به بخش های مختلف زانو جلوگیری شود.
متخصصان کاهش وزن و داشتن رژیم غذایی مناسب را عاملی برای سلامت استخوان ها و مفاصل دانسته و معتقدند که اضافه وزن فشار مضاعف را به زانو وارد می کند.
پس بهتر است که اگر با اضافه وزن مواجه هستید با روش های اصولی خود را به وزن ایده آل برسانید.
پزشکان و متخصصان در کنار تمامی روش های خانگی چند روش دارویی را انجام داده که در مرحله اول اقدام به تسکین درد کرده و پس از آن سایر روش ها را آغاز می کنند.
یکی از راه های مناسب برای درمان التهابات و یا کاهش درد ناشی از آرتروز، انجام پی آر پی است.
زیرا روشی نوین و جدید است که کاملاً کم خطر و کم تهاجم می باشد و در مدت بسیار کوتاه اثر مثبت آن را به وضوح مشاهده خواهید کرد.
در این روش پزشکان با کمترین میزان آسیب و کمترین هزینه پی آر پی را طی یک یا دو جلسه تزریق انجام داده و آسیب در ناحیه زانو بهبود می کند.
در این روش پلاکت از خون استخراج می شود و به این ناحیه تزریق می گردد و باعث بهبود بافت های آسیب دیده خواهد شد.
پزشکان و متخصصان می دانند که درد به چه علت ایجاد شده و کدام روش درمانی موثر تر خواهد بود، با این حال بهتر است به پزشک خود اعتماد کرده و هر روش درمانی که برای شما مناسب می دانند را با جزئیات کامل انجام دهید.
عموم پزشکان در کنار روش های گفته شده گاها مجبور میشوند تا برای بهبود آسیب هایی مانند آرتروز و ساییدگی زانو عمل های جراحی را انجام دهند که موظف هستند این فرایند را طبق اصولی کاملاً دقیق به انجام برسانند.
پزشکان از طریق تزریق دارو و جراحی سعی دارند تا مشکل پیش آمده در زانو را برطرف نمایند.
اما اگر درد ناحیه زانو مربوط به بیماری های التهابی باشد و عفونت در بدن شخص منجر به ایجاد این عارضه شود، پزشکان ابتدا آسیب اصلی را درمان کرده و به مرور زمان درد ناحیه زانو بهبود پیدا می کند.
اگر متوجه می شوید که درد در ناحیه زانو به صورت مکرر اتفاق می افتد و شما را از انجام فعالیت های روزانه باز می دارد، بهتر است بیشتر به سلامت زانوها اهمیت داده و اقدامات لازم را جهت تقویت ماهیچه های پا انجام دهید.
با این فرآیند فشار از روی زانو کمتر شده و می توانید اقدامات لازم را برای تقویت این عضو حیاتی انجام دهید.
زمانی که زانوی شما با درد مواجه است به هیچ عنوان حرکات تند و ناگهانی را انجام ندهید و بهتر است بلافاصله در موقعیتی مناسب قرار گرفته و استراحت کنید.
این که پزشکان و متخصصان چه نوع روشی را برای درمان درد زانو در پیش بگیرند، بستگی به وضعیت جسمانی افراد دارد.
در مواردی به دلیل بالا بودن سن افراد و مبتلا به دیابت، آنها نمی توانند جراحی های باز را انجام دهند.
اگر سن افراد کمتر باشد، بازسازی بافت ها سریع تر اتفاق می افتد و پزشک می تواند حتی در موارد جراحی را انجام داده و اقدامات لازم را جهت بهبود درد زانو در پیش بگیرند.
اما اگر چنین شرایطی فراهم نباشد، پزشکان مراقبت های خانگی و انواع دارو درمانی ها را به افراد توصیه کرده که با انجام این روش ها می توانند هر گونه درد در ناحیه زانو را بهبود ببخشید.
تمامی کسانی که درد زانو را تجربه کرده اند، می دانند که این آسیب می تواند اختلالات زیادی را در زندگی به وجود آورد و قطعاً مانع بزرگی برای انجام فعالیت های ساده خواهد بود.
با وجود درد زانو حتی خوابیدن، نشستن و ایستادن و راه رفتن برای افراد بسیار دشوار میشود و کند شدن عضلات منجر میشود تا فرد نتوانند سلامت جسمانی خود را حفظ کنند.
اگر متوجه می شوید که زانوی شما در مقاطعی درد می گیرد، بهتر است سریعا اقدامات لازم را جهت درمان و بهبودی انجام دهید و پیش از آنکه عوارض بیشتری را متحمل شوید آسیب های پیش آمده را برطرف کنید.